Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ξάνθη, παλιά πόλη.


       Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης άρχισε να ξαναχτίζεται το 1830 μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς τον Μάρτιο και Απρίλιο του 1829. Περπατώντας μέσα στα στενά σοκάκια της, συναντάς ποικίλες μορφές. Κάθε σπίτι με τη δική του ταυτότητα, τα δικά του χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά πολυμορφικών κατοικιών τα οποία κληρονομούσαν από τους πατεράδες τους, τους λαϊκούς μαστόρους, οι οποίοι εξέλισσαν την πλέον ωριμασμένη τεχνική τους σε τέχνη.
Κάθε σπίτι είναι αισθητικά μοναδικό μα συνάμα αρμονικά δεμένο με το περιβάλλον του αφού όλα χτίζονταν βάση των ιδιοτήτων τον ντόπιων υλικών και με τις ξεχασμένες αξίες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Φτιαγμένα από το ξύλο και την πέτρα των γύρω βουνών και με γνώμονα τη λειτουργικότητα, τίποτα δεν σχεδιάζονταν για να εντυπωσιάσει. Η κατασκευαστική τεχνική του κάθε μάστορα η διαθεσιμότητα τον ντόπιων υλικών και άλλοι παράγοντες όπως η στενότητα του χώρου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μορφή του κάθε κτίσματος. (από το www.67100.gr)
     Χαρακτηριστική γωνια της Παλιάς Πόλης. (αφαιρέθηκαν τα πάμπολλα και ενοχλητικά καλώδια εκτός ενός, για να τα θυμίζει...) και κάποια οικήματα-εκτρώματα, για να βλέπουν εκεί στον δήμο πώς έπρεπε να ήταν αυτό το κομμάτι της πόλης και πώς το κατάντησαν...) 

 






το ίδιο σπίτι, από άλλη οπτική γωνία. η δεξιά φωτογραφία είναι πανοραμική δύο (αφαιρέθηκε το παντζούρι...)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.