Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Καλές γιορτές σε εσάς, σε όλα τα μέλη της φωτοπαρέας και στις οικογένειές τους.
Από εμένα και την Κούλα.

να τα πούμε;


καλά Χριστούγεννα!

ευχές για όλους εσάς!



Γιάννη, Χριστίνα και Ευγενία,  χρόνια πολλά, χρόνια καλά!






Καίτη, Ξάνθο, να τον χαίρεστε τον ντόκτορα!

καλά Χριστούγεννα

πολλές ευχές σε όλους

Ευγενία χρόνια σου πολλά, Κώστα Γεωργία να τη χαίρεστε
το λουλουδάκι, το λέμε "άστρο της Βηθλεέμ"

οδοιπορικό στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης (μέρος δεύτερο).


     Και να ο Ιωάννης! Πήγε δίπλα στην φάτνη και την φωτογράφισε! Και τι ωραία φωτογραφία! Μπράβο Ιωάννη! Όσον αφορά τον Ξάνθο, είδομεν! 
     Με την ευκαιρία να συγχαρούμε τον Γιάννη Νεραντζή, που σήμερα, 23-12-2011, ανηγορεύθη διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! Γιάννη, και εις ανώτερα, σου εύχεται ολόψυχα η φωτοπαρέα μας!
     Ξεκινήσαμε λοιπόν και περάσαμε δίπλα από την κατοικία του Μητροπολίτου μας και μπροστά από το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο, απ’ όπου αποφοίτησαν σπουδαίοι συνάνθρωποί μας (Λουκοβίκας Μιχάλης, Στεφανίδης Κώστας, Μπράτης Έκτορας,  Κωνσταντινίδης Σάκης κ.ά.) και μετά μπροστά από το οικόπεδο, όπου υπήρχε κάποτε ένα πανέμορφο παραδοσιακό αλλά και ιστορικό κτήριο, το Γυμνάσιο Ξάνθης! Κάποιος, που το κτήριο του έκοβε λέει την θέα και είχε τα μέσα με τους εντιμότατους άρχοντες (το άλφα γράφτηκε με μικρό α, μη γίνει κανένα λάθος…) της εποχής εκείνης, πρόσταξε να κατεδαφίσουν το κτίσμα εκείνο! Και εμείς οι υπόλοιποι τι κάναμε; ΤΙΠΟΤΕ!!!! Είμαστε τελικά άξιοι της μοίρας μας και ό,τι τραβάμε, το τραβάμε επειδή είμαστε ανθρωπάκια, φανατισμένα ανθρωπάκια, που μόνο τον εαυτούλη μας κοιτάμε να βολέψουμε και αδιαφορούμε για οτιδήποτε δεν έχει χρηματική αξία για μας!
Βαθιά ανάσα-αναστεναγμός και συνεχίζω…
Φτάνουμε λοιπόν λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Μαντσίνη! Έψαξα να βρω, γιατί την ονόμασαν έτσι, αλλά τζίφος! Απελπισία αυτές οι μηχανές αναζήτησης! Όλες για έναν ποδοσφαιριστή μιλούσαν! Εκεί μας κατάντησαν! Η ζωή μας έγινε μια μπάλα και ο καθένας την κλωτσάει κατά το δοκούν! Και νάσου εκεί στα σκοτεινά, ξεπετάγονται σαν νεράϊδες, σαν οπτασίες, οι νεαρές κυρίες μας! Αυτές είχαν κάνει ήδη την μισή γύρα  στην Παλιά Πόλη και ανησυχώντας για τα περήφανα γηρατειά, έτρεξαν να δούνε αν είμαστε καλά, παρόλο που ήταν σίγουρες, ότι είχαμε πάρει τα χαπάκια της πίεσης, της χοληστερίνης, της ατονίας, και των υπόλοιπων παθήσεων της βρεφικής ηλικίας, για να μη σας κουράζω με την καταγραφή όλων των φαρμακευτικών ουσιών… και νάτες! 
 
Ο Γιάννης βέβαια με την βοήθεια του κυρίου Νίκου, ανέβασε και το γωνιακό διώροφο σπίτι, το οποίο παίδεψα και γω και θα ανεβάσω (ελπίζω) σαν μια πανοραμική τεσσάρων (α ρε τι κάνει ο στενογώνιος… τελικά είναι ένα μέσον για την καταπολέμηση πολλών παθήσεων ο στενογώνιος ). Και εκεί που προσπαθούσαμε (άλλος με καραμπίνα και άλλος με κανόνι) να πολεμήσουμε τον εχθρό, τσουπ και παρκάρει (παράνομα…) ακριβώς μπροστά μας και επάνω στην γωνία, ένα FIAT με αριθμό κυκλοφορίας ΑΗΕ…, αλλά άσε είναι φίλος, δεν… Και νάτος, πετιέται ο λεβέντης της παρέας μας, ο αειθαλής Gordon! με την μηχανάρα του (NIKON D 90 αν δεν κάνω λάθος),  το φόβητρο των Canonάκηδων , αλλά χωρίς τρίποδο!!! Όλοι ξέρουν πόσο σταθερό χέρι έχει, αλλά δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε! Αφού μας μάλωσε, διότι είμαστε ακόμη εκεί, αφού μας δήλωσε, ότι δεν έχει έμπνευση για φωτογράφηση, στάθηκε κοντά μας και άρχισε (;) να κλικάρει… εύχομαι και ευελπιστώ, να τον δούμε κάποια στιγμή στην φωτοπαρέα μας… κατόπιν σκορπίσαμε δεξιά και αριστερά και η συνέχεια την επόμενη φορά…

ζητώ την κατανόησή σας! είναι πανόραμα τεσσάρων, αλλά χεράτη, διότι η ραπτομηχανή τάπαιξε... οι όποιες παραμορφώσεις οφείλονται στον στενογώνιο φακό και ήταν επιθυμητές (ό,τι δεν φτάνει η αλεπού...)
η συνέχεια την επομένη...

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Πλατεία Μητροπόλεως (Η εκκλησία με τη φάτνη)


οδοιπορικό στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης (μέρος πρώτο).


Τετάρτη (πριν τα Χριστούγεννα) το απόγευμα. Στις 6 ακριβώς. Στην πλατεία Μητροπόλεως. Οι τρεις μας (Ξάνθος, Γιάννης και εγώ) μετά των νομίμων γυναικών μας, βρεθήκαμε για να εκτελέσουμε μια δύσκολη αποστολή! να φωτογραφίσουμε την Παλιά Πόλη την νύχτα! Ο έτερος της παρέας, ο Αποστόλης, θα ερχόταν, ως συνήθως, αργότερα να μας βρει... Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες! Οι γυναίκες μας, πιο νέες και πιο ζωντανές και πιο ευκίνητες και πιο ωραίες και πιο…, ξεκίνησαν πρώτες και ώσπου να δούμε εμείς πού βρισκόμαστε, αυτές εξαφανίστηκαν! εμείς ετοιμάσαμε τα τριποδάκια μας, βάλανε οι SLRάρηδες τους ευρυγώνιους φακούς τους, κρατήσανε σφιχτά στην παλάμη τους οι Compactάκηδες τις "μηχανές" τους (φυσούσε και φοβήθηκαν μη τις πάρει ο αέρας απ' τα χέρια...) και ξεκινήσαμε! πρώτος σταθμός, εκεί που ήμασταν! Η πλατεία Μητροπόλεως! ήταν κουραστικά τα όσα είχαμε κάνει (οδήγηση, παρκάρισμα, άνοιγμα πορτ μπαγκάζ, ξεφόρτωμα τις τσάντες, τα τριποδάκια, σκουφιά, γάντια, κασκώλ) και έπρεπε οπωσδήποτε να πάρουμε μια ανάσα... Εκεί αρχίσαμε να ζεσταίνουμε τις μηχανές μας… ακούστηκαν και οι γνωστοί θόρυβοι από τα τριποδάκια, που με ραθυμία μακραίνανε τα ποδαράκια τους, σαν να μας παρακαλούσαν να τα αφήσουμε στην ησυχία τους και ακούστηκαν τα πρώτα κλικ! Τι να βγάλεις όμως; Η εκκλησία με την φάτνη, μόλις και μετά βίας φαινόταν από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα! Πήγε και ο Ξάνθος να παρκάρει μπροστά ακριβώς στην φάτνη, λες και είχε μαζί του τα Θεία Δώρα … Τ’ άκουσε βέβαια από μας, αφού σκοπεύαμε να αποθανατίσουμε στις μνήμες των μηχανών μας, αλήθεια τι ψάχναμε εκεί μέσα στα σκοτάδια; Αναγκάστηκε φυσικά να υπακούσει στις διαμαρτυρίες μας και πάρκαρε σε θέση, που δεν εμπόδιζε τους μελλοντικούς καλλιτέχνες… το πόσο και τι μέλλον βέβαια θα έχουν αυτοί, θα αποφασίσει η κυβέρνηση Παπαδήμιου, αφού το μέλλον τους εξαρτάται από το κούρεμα των επικουρικών τους συντάξεων… Κούρεμα με την ψιλή; Κακά μαντάτα την αυγή! Ας αφήσουμε όμως τους τρεις (ο τέταρτος δεν είχε φανεί ακόμη…) να μας διηγηθούν φωτογραφικά αυτά που είδαν και εσείς θα κρίνετε, αν άξιζε τον κόπο ο Ξάνθος να μετακινήσει το αυτοκίνητό του!

 
Αυτή είναι μια πανοραμική (όχι θα κάτσω να σκάσω…) από 7 (επτά) φωτογραφίες. Σκεφθείτε να άφηνε ο Ξάνθος μπροστά μου το αυτοκίνητο! Ο Άρχοντας Ιωάννης έβγαζε και αυτός κάποιες, αλλά ακόμη δεν είδαμε τίποτε… όσον αφορά τον Ξάνθο, ώσπου να ξεβιδώσει και να βιδώσει τους ευρυγώνιους… εμείς προχωρήσαμε για την Πλατεία Ματσίνη… Αλλά για μια στιγμή!
Και επειδή έκανα τόσο κόπο να φωτογραφίσω και να δουλέψω τις επτά, δεν είναι κρίμα που θα πάνε χαράμι; Ξόδεψα και τόσα… και έγχρωμο φιλμ παρακαλώ… γι’ αυτό λοιπόν, ιδού οι επτά (αυτές για τον Gordon, που κορόϊδευε τον Ξάνθο που ανέβασε μια πανοραμική με τέσσερις μόνο! να δούμε τώρα τι έχει να πει...): 

και πού είναι η έβδομη θα μου πείτε; ε όλα θα σας τα δείχνω; ας κρατήσω και κάτι για μένα...









 Η συνέχεια αργότερα…

Ξάνθη (Στην παλιά πόλη)


Ξάνθη (Στην παλιά πόλη)


φωτογραφίζοντας την παληά Πόλη


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτομαγιάτικο Πορτραίτο



Ξάνθη (Πλατεία Ματσίνη), από την χθεσινοβραδινή εξόρμηση στην παλιά πόλη)

πανοραμική με συνένωση δύο. όσον αφορά τα καλώδια, ο φίλος μου ο Ξάνθος μου είπε, να μην τα σκέφτομαι! φεύγουν μόνα τους...

Ξάνθη (Οδός Ορφέως, από την χθεσινή εξόρμηση στην παλιά πόλη)


με την πρώτη σταγόνα της βροχής



Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

πέτρινα γεφύρια στον νομό Ξάνθης

ό,τι απέμεινε από το γεφύρι που βρίσκεται κοντά στο 7.5 χιλ, Ξάνθης - Εχίνου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 1996. αν υπάρχουν φωτογραφίες από το γεφύρι πριν το 1996, ας δημοσιευθούν! 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

πέτρινα γεφύρια στον νομό Ξάνθης

στο Ωραίο

Ξάνθο θα μου επιτρέψεις να βάλω και μια δική μου από το ίδιο γεφύρι, που πήρε το όνομά του από το διπλανό χωριό Σταμάτι και άλλοι το ονομάζουν το γεφύρι του νερόμυλου, άλλοι του Ωραίου, άλλοι του Σταμάτη, αλλά πιστεύω, ότι το σωστό πρέπει να είναι Σταμάτι. νομίζω, ότι και ο Αρχων έχει κάποιες από την απέναντι όχθη (ήταν τολμηρός και πέρασε πάνω από πέτρες, ενώ οι Καπήτες μείνανε στην στεριά... και περιμένουμε να ανεβάσει καμιά!

πέτρινα γεφύρια στον νομό Ξάνθης

4.ο χιλ. Ξάνθης-Εχίνου (γεφύρι του Αβδούλ Χαμήτ)
βρίσκεται στο 4.ο χιλ. Ξάνθης-Εχίνου (επάνω στον δρόμο). Αρχισε να χτίζεται στο τέλος του 19.ου αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1904 (επί τουρκοκρατίας, επί σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ, γι' αυτό φέρει ισλαμικά σύμβολα και στις δύο πλευρές). Το γεφύρι αποτελούνταν από 3 ή 4 τόξα (προς διερεύνηση!)  και είχε μήκος 63 μέτρα. Σήμερα απέμεινε λίγο παραπάνω από 33 μέτρα. Η γκρεμισμένη πλευρά κατά μία εκδοχή ανατινάχθηκε από τον Ελληνικό Στρατό το 1941, για να καθυστερήσει την επέλαση του γερμανικού στρατού και κατά μία άλλη εκδοχή, ανατινάχθηκε από τον Αντόν Τσαούς (Αντώνη Φωστερίδη) το 1944, για να καθυστερήσει την διέλευση των βουργαρικών στρατευμάτων με τους 400 Ελληνες ομήρους από την Ξάνθη προς την Βουλγαρία. Αργότερα, το ανατιναγμένο τμήμα ενώθηκε με την απέναντι όχθη με μια σιδερένια στρατιωτική γέφυρα και χρησίμευε για την διέλευση των οχημάτων. Τον Μάϊο του 1981, μια διμοιρία του Τάγματος Μηχανικού (από τους Τοξότες) την διέλυσε και από τότε παρέμεινε όπως είναι σήμερα. Στην διάλυση της γέφυρας παρευρέθηκα και εγώ, σαν γιατρός του 515 Τάγματος Πεζικού.

πέτρινα γεφύρια στον νομό Ξάνθης

στην διασταύρωση για Πίλημα (6,5 χιλ. Ξάνθης-Εχίνου).

πέτρινα γεφύρια στον νομό Ξάνθης



5 χιλ. Ξάνθης-Εχίνου (δεν φαίνεταιαπό τον δρόμο)
πιθανολογείται, ότι χτίστηκε τον 16. αιώνα. Το σημερινό του μήκος είναι 35 μέτρα με ύψος μεγάλου τόξου 5,10 μέτρα. Το άνοιγμα της μεγάλης καμάρας είναι 12 μ. και της μικρής 8,8 μ. Αποτελούνταν από εννέα τόξα, που κατέρρευσαν σταδιακά (τα δύο στην πλημμύρα του 1996). Σνέδεε την Ξάνθη με το χωριό Πίλημα και με το χωριό Μάκακλαρ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακοσμημένη κεντρική πέτρα κλειδί, στην οποία υπάρχει σύμβολο (ψαροκόκκαλο), συμβολίζοντας την ομάδα των Θρακιωτών κτιστών (των Δουλγέρηδων).
Στην περιοχή του νομού Ξάνθης συναντάμε τα περισσότερα πέτρινα γεφύρια της ορεινής Ροδόπης. Έχουν καταγραφεί 54 που έστω και πληγωμένα από το πέρασμα του χρόνου και των καταστροφικών ορμητικών νερών, κυρίως των πλημμύρων του 1996, συνεχίζουν να στέκονται, σημάδια της ανθρώπινης επινοητικότητας απέναντι στην φύση. Πολλά από αυτά βρίσκονται στη διαδρομή της παλιάς επαρχιακής οδού που συνδέει την πόλη της Ξάνθης με τη Σταυρούπολη και στη συνέχεια με το χωριό Εχίνος. Ενδιαφέροντα δείγματα θα συναντήσετε επίσης στην περιοχή των Σατρών και κοντά στη Μέδουσα. Χρησίμευαν, ως περίπου τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, όταν η βαθμιαία ανάπτυξη του οδικού δικτύου επέβαλε την κατασκευή των άχαρων, τσιμεντένιων ή μεταλλικών απογόνων τους, που σε αντίθεση με την αρμονία και τη χάρη των πέτρινων γεφυριών μοιάζουν σα να εισβάλλουν και να βιάζουν το φυσικό τοπίο.
Ακολουθώντας μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη Ρωμαϊκή εποχή, τα πέτρινα γεφύρια της Ξάνθης είναι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τοξωτά, μονότοξα, δίτοξα ή πολύτοξα.
Τα γεφύρια της Ροδόπης θυμίζουν πολύ, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, εκείνα της Ηπείρου, κυρίως με το να καμπυλώνουν το «κατάστρωμά» τους θαρρετά. Πολλά στερούνται προφυλακτικών πεζουλιών, γεγονός που τα καθιστούσε επικίνδυνα και σε αρκετά από αυτά κατασκευάστηκε μετά προστατευτικό τοιχίο, δυστυχώς από μπετόν, ασχημαίνοντας την αρχική τους αρχιτεκτονική. 

Σεμινάριο macroφωτογραφίας

macro photography

ευτυχώς η πρακτική εξάσκηση δεν ήταν υποχρεωτική..

την ώρα του διαλείματος

η photoparea από ψηλά!!

δεν βρήκα κάτι για τίτλο ( ή πέταλα και σέπαλα)















για "καλη εβδομάδα"
και για να μην ξεχνιόμαστε

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Μετέωρα

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΣΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ή ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ.

Το μοναστήρι, που είναι σκαρφαλωμένο πάνω σε επιβλητικό βράχο, είναι το παλαιότερο, το μεγαλύτερο και το πιο σπουδαίο από τα σωζόμενα μέχρι σήμερα μοναστήρια των Μετεώρων. Ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι. (γύρω στα 1340) από έναν λόγιο και αγιορείτη μοναχό, τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Σημαντική φυσιογνωμία υπήρξε και ο διάδοχός του και δεύτερος κτίτορας της μονής, ο μοναχός όσιος Ιωάσαφ, πρώην βασιλιάς Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος. Στα 40 περίπου χρόνια της μοναχικής του ζωής ο όσιος Ιωάσαφ έφτιαξε κελιά, νοσοκομείο, στέρνα, ανακαίνισε τον ναό της Μεταμορφώσεως (πρόκειται για το σημερινό ναόσχημο ιερό) και ήταν μεταξύ των πρωτεργατών που ίδρυσαν τη μονή της Υψηλοτέρας (των Καλλιγράφων), σε απότομο και απρόσιτο βράχο απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο.

(πηγή: http://www.kalampaka.com/gr/meteora/monasteries_meteoro.asp)



από το κελάρι της Μονής.

                 από άλλη οπτική γωνία το Μεγάλο Μετέωρο.

Σεμινάριο στο Παρανέστι


πρώτη κυκλοφορία

το πρώτο γραμματόσημο μέλους (μελλοντικού ελπίζω) της φωτοπαρέας μας, που κυκλοφόρησε!

Ξάνθη, γιορτές παλιάς πόλης

9/2008, Stavento.









9/2008, Νιόνιος-Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Cosmicray, 9/2008


Κανά-Θαλασσινός, 9/2009